Generatie Z en Hybride Werken

Nieuws generatie z en hybride werken

Hybride werken: het nieuwe normaal

Hybride werken veranderde van de uitzondering in de regel. Geen uren in de file staan, minder kantoorruimte en efficiënter vergaderen. Werken op de uren waarop je het productiefst bent en het makkelijker combineren met sport en sociale activiteiten zou werknemers gezonder en tevredener moeten maken. Hybride werken, het klinkt ideaal! Dat vindt generatie Z ook. Er is meer dan werk. Ze willen een baan waarbij ze veel vrijheid hebben om het werk zo in te richten dat het in hun huidige leven past (81%). Zoals je waarschijnlijk ook wel verwacht is een 9-tot-5 baan niet voor Generatie Z weggelegd. Zo vind 49% van de jongeren het belangrijk om werktijden helemaal zelf te bepalen.
Wie anders dan de nieuwste generatie werkenden gaat deze nieuwe van werken volledig omarmen en integreren in de praktijk? In de praktijk zien we dat deze voordelen met de spreekwoordelijke nadelen komen. We zetten de 3 grootste valkuilen voor je op een rij, met advies van Talentmanager Jelke over hoe je deze valkuilen kunt voorkomen.

Valkuil #1: Autonomie zonder kaders is als een paard zonder teugels

Het één werkt niet zonder het ander. Hybride werken geeft werknemers de vrijheid om werk grotendeels zelf in te delen. Ben je een ochtendmens? Start je lekker om 07:00 uur. Tussendoor even sporten, dan werk je gewoon ‘s avonds wat langer door.

“Hybride werken doet een appel op je persoonlijk leiderschap” zegt Ria Hogervorst, projectleider Hybride werken bij de Rijksoverheid

Het vraagt om discipline, goed plannen en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen productiviteit. Laat dat nou precies zijn waar jonge werknemers nog niet zo goed in zijn. Het is niet toevallig dat persoonlijk leiderschap centraal staat in onze Crew Class. Wij geven al onze talenten tips voor thuiswerken. De belangrijkste delen wij in deze video van Talentmanager Jelke.
Jelke: “Als leidinggevende help je jonge werknemers door ze duidelijke kaders en concrete doelen te geven voor hun werkzaamheden. Toets regelmatig of iemand nog de juiste focus heeft.”

Valkuil #2: Online Zichtbaarheid

Katja vertelt wat haar werk inhoudt: “Ik heb eerst gewerkt met HiX – de software voor het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van ChipSoft – om de rol van de patiënt binnen het ziekenhuis te versterken. Samen met een team van 15 collega’s heb ik gewerkt aan de opzet en uitrol van een app met behandelinformatie en e-consulten, om beter aan de behoefte van de patiënt te voldoen.” Ze voegt toe: “Ik vind het tof dat deze ontwikkeling is geïnitieerd op verzoek van de overheid, dat maakt dat het extra belangrijk voelt.”

We krijgen vaak van talenten te horen dat ze het lastig vinden om online om hulp te vragen, vooral wanneer het gaat om kleine check-vragen.
Generatie Z leert het liefste door samen te werken, te sparren, af te kijken en samen te werken met ervaren collega’s.
Op kantoor trek je nou eenmaal makkelijker aan iemands mouw. Thuis is die drempel een stuk hoger. In een live vergadering neem je makkelijker het woord dan in een videovergadering. Ervaart een starter een te hoge drempel om vragen te stellen, dan is het risico dat iemand zich niet competent voelt en zich thuis gaat verstoppen. Met als gevolg over- of onderpresteren.
Jelke: "Verlaag de drempel van het vragen stellen. Plan een dagelijks vragen-momentje in. Hierdoor weet de startende werknemer dat er tijd is om alle vragen te stellen en zo kun je ook beter inschatten waar de werknemer tegen aan loopt.”

Valkuil #3: Samen spelen, samen delen

Nieuwe dingen leren is de belangrijkste reden voor jongeren om te werken. Zo blijkt uit een landelijk onderzoek onder 2500 young professionals uit 2021.

Dit wordt sociaal leren genoemd en zorgt dus voor meer werkplezier en betrokkenheid! Bij thuiswerken is er minder mogelijkheid tot sociaal leren. Daarbij wonen starters vaak nog klein, met huisgenoten en hebben ze niet altijd een rustige thuiswerkplek. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dan ook dat wanneer jongeren veel thuis werken de focus verschuift van werk naar alles daaromheen: huis, vrienden, familie, sporten, et cetera. Daarmee neemt de betrokkenheid bij de organisatie af. Dit wil je voorkomen bij een generatie die veelal latent werkzoekend is en de neiging heeft tot jobhoppen.

Jelke: “Plan vaste kantoordagen met het team. Faciliteer op deze dagen sociaal leren en onderlinge verbinding. Zo blijf je in contact, blijft de aandacht bij werk en geef je structuur aan de werkweek.”

Hybride werken gaat niet vanzelf.

Wellicht vraag je je nu af of het dan niet makkelijker is om jonge werknemers altijd naar kantoor te laten komen. Drie valkuilen in één klap opgelost! Zo zwart-wit is het helaas niet. We begonnen dit artikel met de observatie dat generatie Z vrijheid in het werk hoog in het vaandel heeft staan. Om jezelf aantrekkelijk te maken en te blijven voor deze groep wil je ze wel tegemoet komen. Tegelijkertijd moet je ze ook een beetje tegen zichzelf beschermen, door ze te begeleiden bij effectief hybride werken en het vinden van de juiste balans.
Natuurlijk zijn er in de praktijk meer valkuilen (en manieren om deze te vermijden) dan we hier bespreken en zijn er ook veel voordelen. Zoals we in het begin van deze nieuwsbrief al beschreven - Generatie Z is bij uitstek de generatie die jouw organisatie verder kan helpen om hybride werken definitief door te voeren. Ga dan ook vooral met ze in gesprek, zodat de voordelen van hybride werken voor iedereen opwegen tegen de valkuilen.
Heb je een vraag of een onderwerp waar je graag meer over zou willen weten? Laat het ons weten!

Meer weten over deze generatie? download het whitepaper

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Lees dan onze Whitepaper, of nog makkelijker: maak gewoon een afspraak met een van onze adviseurs. Anekdotes genoeg… net als concrete tips!