Generatie Z bestormt de werkvloer! En dus ook jouw bedrijf. Maar als je hen niet goed weet te stimuleren zijn ze al weg voor je ze een werktelefoon hebt overhandigd. Oei. Hoe kon dit gebeuren? Waarom zijn ze zo? Wij geven jou praktische tips over hoe je Gen Z stimuleert waardoor ze 100% geven en niet bij je weggaan. 

Wees jezelf

Authenticiteit, communicatie en menselijkheid
Daar is ie weer. Je ontsnapt er niet aan. Wil je Gen Z stimuleren dan zul je jezelf moeten zijn. Eerst de persoon, dan je functie. Ja, ja, we weten het. In jouw tijd had je respect voor de manager en keek je naar hen op. Nu willen mensen gewoon echte relaties opbouwen. Dat betekent eerlijke open communicatie. Echte connectie. Praten over jouw wensen, jouw dromen, maar ook jouw problemen en angsten. 
Deel je onzekerheden met hen. Door die echte verbinding te maken sterkt de relatie en daarmee dus ook hun bereidwilligheid om zich voor jou in te zetten, hun ontvankelijkheid voor feedback en de mate waarin zij jouw doelen adopteren. Spoiler alert: Jouw organisatie is echt niet hun droomwerkgever. Jullie zijn niet de Meta van Hellevoetsluis, niet de Space X van Drachten.  Ze blijven voor een goede manager. En helaas worden die steeds schaarser, dus als je die kunt zijn, gaan ze door het vuur voor je. 

Leef in hun situatie

Werken om te leven, hybride & remote werken, werk- privébalans
En nu allemaal in koor: “We leven niet om te werken, we werken om te leven!” Zo. Knoop ‘m in je oren. Zelfs als het niet jouw eigen filosofie is. Weet dat Gen Z erbij zweert. In Nederland hebben we lang geloofd in De Hollandse Droom, het nuchtere nichtje van de American Dream. In één zin: Als ik nu de ballen uit mijn broek werk, kan ik straks lekker met pensioen. Dat gaat Gen Z dus nooit halen. En daarom geloven ze er dus ook niet in. Hun alternatief: Yolo. Je leeft maar één keer. 
Dat betekent niet alleen dat ze een rijkelijk gevuld, bevlogen en avontuurlijk leven willen leiden. Het is meer dan dat. Zij doen iets dat andere generaties maar moeilijk kunnen: Ze omarmen hun eigen sterfelijkheid! Waarom zou ik 60 jaar zwoegen om vervolgens de dag vóór mijn pensioen geschept te worden tijdens het oversteken? Dat gaan ze dus mooi niet doen. Nu. Zij willen nu leven! Niet morgen. Niet over 10 jaar. Niet als ze 40 zijn met rugpijn en een kind dat niet in zijn eigen bed wil slapen. Nu. Dus dat betekent dat ze letten op hun werk- en privébalans. Dat zij part time, hybride of soms zelfs remote willen werken. Dat ze na een geslaagd jaar een sabbaticaltje willen pakken tussendoor. En geef ze ongelijk. Volgens de laatste peilingen is Nederland over tien jaar het grootste buitenzwembad van Europa. Geniet ervan zolang het duurt!

Help ze verder

Doelen, ontwikkelpunten, autonomie, perfectionisme, feedback en erkenning
Wijsheid komt met de jaren! Daarom staat in 90% van alle startersfuncties tóch een ervaringseis, ondanks dat dat het hele idee van een startersfunctie tegenspreekt. We hopen dat de perfecte kandidaat gaat solliciteren op onze vacature. Helemaal plug and play. Leuk bedacht, maar met de afnemende werkloosheid onder jongeren zullen we toch iets beters moeten verzinnen. Wat nou als we hen leren de perfecte kandidaat te worden? Niet helemaal plug en play, maar wel plug and grow. 
En wat blijkt? Ze zijn het je ook nog eens ontzettend dankbaar! Gen Z wil niets liever dan intensieve begeleiding en aan de hand worden meegenomen waardoor zij sneller groeien. “Waarom reageren ze dan zo slecht op feedback?” horen wij vaker terug vanuit de arbeidsmarkt. Ja! Omdat ze dat dus nog moeten leren! Dat is het hele punt. Deze generatie is gebaat bij een bijlesje softskills. Welke? Nou:

Doelen stellen

Wat verwacht jij van hen? Geef ze kaders. "Dit is de stip aan de horizon en ik ga ervoor zorgen dat, als jij je best doet, je die gewoon gaat halen." 

Ontwikkelpunt

Waar zijn ze nog niet zo goed in?  “Hier ben je goed in. Maar hier ben je iets minder goed in. Maak je geen zorgen, dat komt met tijd. "We gaan het samen tackelen.” Hou hen hun eigen groeipotentie voor. Ze gaan er als bloeddorstige wolven op af

Autonomie

 Loslaten. Die bloeddorstige wolven raken de weg kwijt en gaan keihard op hun bek. Laat het gebeuren. Ontneem hen niet de lessen die je alleen kunt leren door te falen. Dat zijn de beste!

Perfectionisme

Wat is goed genoeg? Deze generatie kampt met intense zelfopgelegde prestatiedruk. “Geen Ferrari bouwen, als een step goed genoeg is.” Het werkend leven is een marathon, geen sprint. Leg ze dit uit en het scheelt je in je verzuim.

Feedback & erkenning

Geef hen dus regelmatig constructieve feedback. Pak er een momentje voor. Die tijd en aandacht waarderen zij. Maar. Dan moet je dus ook erkenning geven! Want dat gaat hand in hand. Ook als jij dat zelf niet kreeg op die leeftijd. Zo registreren zij ook hun eigen groei! Anders rennen ze er straal voorbij

Praktische tips om Gen Z morgen te stimuleren

Je weet nu waar het ‘m in zit. Je moet jezelf zijn, dat maakt jouw toegankelijk voor hen. Je moet je inleven in hun situatie, daar word je flexibel van. En je moet hen verder helpen, waardoor je tastbare waarde toevoegt voor hen. Weet jij nu wat je morgen anders gaat doen? Nee, nee, dat dachten we al. Geen zorgen, geen zorgen. We sluiten af met hele concrete take-aways:
Ben je een beginner op het gebied van toegankelijkheid? Stel eens een niet-werkgerelateerde vraag. Hoe was je weekend? Hoe gaat het thuis? Wat is jouw kijk op de wereld? Wat wilde jij later worden toen je klein was? En dan alleen luisteren. Luisteren, luisteren, luisteren. Geen mening, geen oordeel en vooral niets terug laten komen in een later evaluatiegesprek. En, niet schrikken, maar je gaat ook vragen terug krijgen. Dus hou er rekening mee. Vertel gewoon wat leuks over jezelf. Voel je je al iets meer op je gemak met toegankelijk zijn? Vertel dan eens over jouw onzekerheden binnen jouw rol of functie. Vertel over de kwesties waar jij van wakker ligt 's nachts. Of vertel over de onzekerheden en ontwikkelpunten die jij had toen je net begon met werken. Deel je fuck ups. 
Is flexibiliteit nog niet helemaal jouw ding? Begin klein. Herinner ze eraan dat ze hun vakantiedagen voor het jaar opmaken. Of stel eens voor dat iemand thuis gaat werken of zich ziek meldt als zij een vol hoofd hebben, oververmoeid zijn of als er thuis veel speelt waardoor ze overprikkeld zijn. Doe je dat allemaal al? Ga dan eens met een collega een ijsje halen onder werktijd. Of klap een keer om vier uur de laptops dicht. Deel een paar 0.0tjes uit voor de laatste uurtjes. 
Weet je nog niet goed hoe waarde toevoegen eruit ziet in het echt? Vraag eens wat zij hopen te halen uit hun huidige functie of wat ze hopen te leren in het aankomende jaar. Neem dat mee. Geef ze tips over hoe ze dat kunnen bereiken of wie hen daarbij kan helpen. Laat het terugkomen in de evaluatiegesprekken. Neem het serieus. Google op een rustig moment of er cursussen zijn die hen zouden helpen. Maak hun doel jouw doel. Ben je klaar voor de volgende stap op het gebied van waarde toevoegen? Plan 1 of 2 keer per maand een coaching of mentor sessie. Stel een kernkwadrant op omtrent hun ontwikkelpunt. Investeer met regelmaat een deel van jouw waardevolle tijd in jouw jonge collega’s en zie hoe zij tot bloei komen.
Je kan het, wij geloven in je.  En anders moet je maar bellen. ✌️

Kom in contact met

Ben je op zoek naar talent of heb je een vraag? Neem contact met mij op of laat mij contact opnemen met jou. Op werkdagen hoor je binnen 24 uur van ons.

Kom in contact met onze adviseurs

Ben je op zoek naar talent of heb je een vraag? Neem contact met mij op of laat mij contact opnemen met jou. Op werkdagen hoor je binnen 24 uur van ons.

Meer weten over deze generatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer weten over deze generatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief